Home RAMADAN MAROKKAANS RECEPT: SELLOU/SFOUFF

MAROKKAANS RECEPT: SELLOU/SFOUFF

by admin

Sellou (ook bekend als sfouff) is een Marokkaans traditionele zoete kruimelige lekkernij die gemaakt is van een mix van geroosterd bloem, honing, amandelen (of andere noten zoals pinda’s), sesam en kruiden. Sellou is een calorierijke lekkernij en door de mix van noten ook een echte“powerfood”. In de Ramadan kun je het bijna in elke huis op tafel vinden en in verschillende streken in Marokko wordt het speciaal voor de kraamvrouw gemaakt.

De sellou die ik maak is volgens het recept van mijn schoonmoeder en die delen wij maar al te graag met jullie. De ingrediënten zijn simpel maar toch vergt het wel wat tijd en voorbereiding. Ik verdeel het daarom altijd over twee dagen, zo kost het me weinig energie en ik ben ook nog eens zeker dat alles goed afgekoeld is. Op mijn instagram story liet ik eerder al de stappen zien, als je op de hoogte wilt blijven van alle nieuwtjes dan kun je me hier volgen

WAT HEB JE NODIG

1 kilo bloem

1 kilo sesamzaadjes

750 gram amandelen

45 gram poedersuiker

350 gram honing

2 tot 2,5 eetlepels fijngemalen venkelzaad

2 tot 2,5 eetlepels fijngemalen anijszaad

2 tot 2,5 eetlepels kaneel

110 ml zonnebloemolie

Optioneel: halve theelepel fijngemalen Arabische gom

BEREIDINGSWIJZE

Stap 1 – de bloem: de basis van sellou is geroosterd meel, hier zijn verschillende manieren voor. Sommige bakken het in een zware koekenpan bruin – bij deze methode dien je continu te roeren. Ik rooster daarom de bloem op een bakplaat in de oven.

Plaats de bloem in een grote bakvorm of op bakpapier op een bakplaat en zet het in een voorverwarmde oven. Ik rooster de bloem de eerste keer ongeveer 20 minuten op 175 graden. Daarna roer ik om de tien minuten alles met een houten lepel los (af en toe ontstaat er een harde bol). Zo voorkom je ook verbranding en zo kan het meel gelijkmatig kleuren. Blijf dit herhalen totdat het meel goudbruin kleurt. Bij mij duurde dit proces ongeveer een uur (elke oven is anders – dit kan gerust anderhalf uur duren).

Zeef het meel als het afgekoeld is. De kleur op de foto’s kwam niet echt tot zijn recht, maar het moet ongeveer zo een kleur worden.

Stap 2 – de sesamzaadjes: Terwijl de bloem in de oven zit, kun je aan de slag met de sesamzaadjes. Kijk de sesamzaadjes goed na, soms zitten er nog wat steentjes of andere vuil tussen. Rooster de sesamzaadjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit kan in een koekenpan maar ook kort op een bakplaat in de oven (blijf het wel in de gaten houden en schep het iedere keer om).

Als de sesamzaadjes afgekoeld zijn deel je de kilo door twee. Een halve kilo zet je opzij en een halve kilo hak je in een keukenmachine (zeer) fijn.

Stap 3 – de amandelen: kook de amandelen ongeveer 10 minuten (of tot je in ieder geval gemakkelijk het velletje met je vingers los krijgt) in een pan met water. Laat het water uitlekken en schil de amandelen terwijl ze nog warm zijn. Verdeel de amandelen op een theedoek en laat ze goed drogen.

Bak/frituur de amandelen als ze goed droog zijn (eventueel de volgende dag) in porties in een koekenpan met olie. De kleur van de amandelen moet heel geleidelijk medium goudbruin kleuren. De olie mag daarom niet te heet zijn, anders verbranden ze of worden ze te snel bruin terwijl ze van binnen nog niet gaar zijn. Houd er rekening mee dat amandelen nog iets donkerder worden als ze uit de olie zijn verwijderd.

sellou

Dep de amandelen droog met een keukenpapiertje. Zet een handjevol amandelen opzij om later de sellou te garneren. Als de gebakken amandelen afgekoeld zijn hak je de amandelen in een keukenmachine. Ik hak de amandelen grof (dus niet fijn) voor een knapperige bite.

Stap 4 – de kruiden: Je kunt venkel- en anijszaad gemalen kopen. Als je hele in huis hebt dan maal je die tot een poeder. Ook dien je de Arabische gom fijn te malen (dit is echter optioneel – ik heb het niet gebruikt). Leg alle kruiden bij elkaar op een bord. Ik adviseer om eerst van alles 2 eetlepels te nemen en daarna eventueel tijdens het mengen naar smaak een halve eetlepel van iedere kruid bij te voegen.

Stap 5 – mengen: Je hebt nu als het goed is geroosterd meel, grof gehakte amandelen, een halve kilo hele sesamzaadjes, een halve kilo fijngemalen sesamzaadjes en een bord met kruiden klaargezet.

Gebruik een diepe mengkom of emmer om alle ingrediënten met elkaar te mengen. Zeef het meel en de kruiden, voeg de eerste halve kilo hele sesamzaadjes erbij. Meng deze ingrediënten met je handen door elkaar. Voeg de fijngemalen sesamzaadjes en de grof gehakte amandelen toe. Ook dit meng je goed door elkaar.

Voeg geleidelijk de honing en poedersuiker toe. Je kunt het zo zoet maken als je wilt, 45 gram poedersuiker en 350 gram honing was precies goed voor ons. Je kunt dit minderen maar ook vermeerderen, dit is een kwestie van smaak. En zo is dat ook met de olie. Wij houden niet zo van nattige sellou, 110 ml olie was meer dan genoeg. Je kunt meer olie gebruiken maar ook minder – ook dit is een kwestie van smaak.

Kneed nu alles goed door elkaar en wrijf met je vingers de mengsels tegen elkaar totdat je vind dat alle ingrediënten goed opgenomen en verdeeld zijn. Proef tussendoor en voeg desgewenst wat meer suiker, honing of kruiden toe.

sellou sfouff

TIPS

  • Je kunt de amandelen vervangen voor geroosterde pinda’s of je kunt deze twee ook combineren
  • Je kunt ook andere notensoorten toevoegen
  • Je kunt de amandelen met schil in de oven roosteren en vervolgens (grof) hakken in een keukenmachine
  • Je kunt i.p.v. zonnebloemolie ook olijfolie gebruiken, echter dit heb ik zelf nooit geprobeerd
  • Voeg de suiker en honing geleidelijk naar smaak toe
  • Vorm van de sellou een soort ​​heuvel op een klein bord en versier het met poedersuiker en gebakken (hele) amandelen

De sellou is een lange tijd houdbaar in een luchtdichte box of pot, besa7a en laat ons vooral weten of het gesmaakt heeft.

You may also like

2 comments

RAMADAN KAREEM - Happy Organized Home april 24, 2020 - 3:16 pm

[…] De Ramadan voorbereidingen zijn geloof ik bij iedereen ondertussen wel achter de rug. Ik heb selou gemaakt en de meest belangrijke boodschappen voor vooral de harirra in huis gehaald. Ook heb ik de […]

Reply
Tessa augustus 17, 2020 - 7:10 pm

Dit ziet er echt heerlijk uit. Ga dit ook een keer proberen te maken

Reply

Leave a Comment