Home Lifestyle EID VOORBEREIDINGEN: TIPS EN ADVIES

EID VOORBEREIDINGEN: TIPS EN ADVIES

by admin

De laatste 10 dagen van de gezegende maand Ramadan zijn aangebroken, het is tijd om ons bezig te houden met de eid voorbereidingen! Moslims over de hele wereld zullen op de 29ste dag van de maand Ramadan uitkijken naar de nieuwe maan. Als deze is waargenomen, beëindigd de maand Ramadan en dient zich op de eerste dag van de maand Shawwal de Eid ul-fitr (bekend als het suikerfeest) oftewel “het feest van het verbreken van het vasten”.

Elk gezin heeft zo haar eigen tradities en gewoontes. De gebruiken verschillen per cultuur. Nieuwe kleding en koekjes bakken. Henna op handen, het bijwonen van het eidgebed en een familieontbijt. Het bezoeken en ontvangen van familieleden. Uitwisselen van cadeaus, het klaarmaken van een lekkere feestelijke maaltijd en zorgen voor nog meer heerlijke zoetigheden. Kortom een gezellige en drukke dag!

Door op tijd met de eid voorbereidingen te beginnen, zorg jij voor een geslaagde eid. Maar hoe kun je op een stressvrije manier een leuke eid organiseren én vieren? Dit zijn mijn tips!

VERLOF AANVRAGEN

We weten nog niet op welke dag de eid zal vallen, daarom is het lastig om op je werk of school vrij te vragen. Je kunt het beste de 2 optionele dagen vrij nemen. Als je nog studeert dan kun je met school overleggen dat je je pas op de dag van eid zult afmelden. Zo heb je geen keuzestress en vergroot je de kans dat je vrij bent met eid enorm. Zorg er uiteraard wel voor dat je op tijd je verlof aanvraagt.

 RAMADANTAFEL

Aan het einde van de Ramadan zijn we vooral bezig met het bakken van koekjes. Een uitgebreide ramadantafel zit er bij velen niet meer in. Maak extra hapjes en bewaar ze in de vriezer zodat je de laatste dagen niet veel tijd hoeft te besteden aan het koken en je je volledig op het bakken van koekjes kunt storten 🙂

SCHOON EN OPGERUIMD HUIS

De kans is groot dat je in de Ramadan bepaalde taken in het huishouden hebt gelaten voor wat het was. Door de ‘ibadah, uitgebreid koken en vermoeidheid kan het zijn dat je alleen het belangrijkste in het huishouden deed. Kies vier belangrijke ruimtes/onderdelen in huis die je vlak voor eid onder handen wilt nemen zodat op de dag van eid jouw huis er op zijn best uitziet. Denk aan de woonkamer, keuken, badkamer en bijvoorbeeld alle deuren in de gang. Maak een planning voor jezelf en verdeel eventueel de taken binnen je gezin. Maak het jezelf makkelijk en ga bijvoorbeeld niet plots alle gordijnen wassen. Na de eid kun je een grondige grote schoonmaakdag inplannen.

EID KLEDING

Ik heb me er ook wel eens schuldig aan gemaakt en weet als geen ander hoe het voelt als je nog op zoek moet gaan naar dat ene matchende shirtje of kleur hoofddoek. Zorg dat je een week voor eid, voor je hele gezin alles in huis hebt. Vooral als je graag online shopt. Je weet dan in ieder geval zeker dat je alles op tijd binnen hebt.

Leg twee avonden (omdat we nog niet weten op welke dag eid valt) voor eid alles klaar zodat je op tijd naar het eidgebed kunt vertrekken en niet op het laatste moment nog alles bij elkaar moet zoeken.

EID CADEAUS

Bedenk ruim voordat de eid aanbreekt wat voor cadeaus je iedereen zou willen geven. Kijk tijdens het random winkelen ook alvast naar het aanbod. Op het laatste moment cadeaus kopen, zorgt ervoor dat je veel meer uitgeeft dan je budget was. Ook is de kans groot dat je iets koopt wat helemaal niet past bij degene die het zal ontvangen.

Zorg er ook voor dat je genoeg brief- of muntgeld hebt als je liever geld geeft aan kinderen.

EID BOODSCHAPPEN

Ontbijt, lunch en diner. Maak voor de gehele dag een eid menu en vervolgens een boodschappenlijstje. Doe een paar dagen voor eid de boodschappen. Als je graag Marokkaans kookt dan is dit boodschappenlijstje vast een goed hulpmiddel.

EID VERSIERING

Kies een leuke thema uit en schaf duurzame eid versieringen en decoratie aan zodat je ze elke keer opnieuw kunt gebruiken (en altijd bij elke feest/eid in huis hebt). Je kunt er een eigen DIY project van maken door zelf slingers te maken. Zorg dat je in ieder geval een paar dagen voor eid alles af of in huis hebt.

ZAKAAT UL FITR

Aan het einde van de Ramadan dienen we de zakaat ul-fitr uit te geven. Zorg ervoor dat je al weet aan welke moskee of charitatieve organisatie je de zakaat ul-fitr zult doneren. Let er op dat dit vóór het eid gebed uitgegeven dient te worden.

AVOND VOOR EID

Ik ga het dit jaar echt proberen waar te maken! De afgelopen jaren kwam het wel eens voor dat ik tot middernacht stond te bakken! Dit ga ik nu dus anders doen, de avond voor eid ga ik proberen om er een heerlijke ontspannende relaxavond van te maken met beautyproducten zoals een heerlijke gezichtsmasker.

TEN SLOTTE

Naast dat de eid een gezellige bijeenkomen is van familie en vrienden, kunnen velen tijdens de eid zich erg eenzaam voelen of hun eid als iets saais ervaren. De hele dag door zie je leuke en gezellige snaps, instagramstories, updates op facebook en instagram. Mooie foto’s, leuke outfits, grote cadeaus, 15 soorten homemade koekjes op een plateau en overvolle tafels met veel lekkernijen. Je houdt er een onbehaaglijk gevoel aan over.

Als social media daadwerkelijk impact heeft op je stemming dan kun je het beste op de dag van eid social media vermijden. Een ander en beter idee is om tot het besef te komen dat óók jij (met de meest simpele middelen) jezelf en jouw gezin een gezellige en onvergetelijke eid kunt bezorgen. Maak herinneringen die bij jouw gezin passen en bij jouw leefstijl horen.

Begin ten eerste op tijd met de eid voorbereidingen. Door op tijd met de eid voorbereidingen te beginnen kun je in kaart brengen wat je precies wilt en wat er nog nodig is voor een gezellige en leuke eid.  Stel een haalbaar budget vast. Bak en kook alleen als je dat leuk vindt en ervan geniet. Een pak koekjes van de supermarkt is bijvoorbeeld ook erg lekker en een gunst. Versier met je kinderen eierkoeken/pannenkoeken/wafels met snoepjes, jam, hagelslag en slagroom. Knutsel samen wat slingers in elkaar. Als de zon schijnt kun je in een park picknicken en een bezoekje aan een onbekende speeltuin in een andere wijk brengen. Cadeaus hoeven nooit duur te zijn en oprechte waardering voor elkaar uitspreken is meer dan goud waard.

Maak het jezelf niet moeilijk en creëer een traditie die bij jouw gezin past en neem de intentie dat alles wat je op die dag doet- niet iets is wat je voor de buitenwereld doet. Stel je verwachtingen bij, wees realistisch om teleurstellingen te voorkomen en blijf jezelf voorhouden dat niet alles is zoals het lijkt. Zorg ervoor dat je de juiste mensen op social media volgt, die jou energie en kracht geven om het beste uit jezelf te halen en om er zelf ook iets moois van te maken.

Moge Allah het vasten van ons accepteren

Ben jij al begonnen met de eid voorbereidingen?

 

You may also like

2 comments

Oem Safouane mei 25, 2019 - 12:28 am

Salamo alaikom, ik ben bij het volgende punt absoluut niet met je eens:
De laatste 10 dagen van de gezegende maand Ramadan zijn aangebroken, het is tijd om ons bezig te houden met de eid voorbereidingen!

van alle maanden heeft Allah swt de maand Ramadan als meest verheven maand gemaakt, en heeft daarin de laatste 10 dagen als meest verheven dagen gemaakt.

Hij A.s.w. Was gewoon om als de laatste tien nachten aanbraken, zijn vrouwen wakker te maken zodat ook zij deze gezegende nachten in aanbidding door brachten.
Aicha radia Allaho ‘anhaa overlevert dat de profeet saw zich in de laatste tien dagen van Ramadan meer inspande voor de aanbidding dan andere dagen. [Sahih Moslim]

Het is dus geen tijd om ons bezig te houden met 3ied voorbereidingen als de laatste 10 dagen aanbreken maar juist met extra 3ibada.

Walaho a3lam..

Liefs…

Reply
Happy Organized Home mei 25, 2019 - 1:08 am

Wa alaikoem assalaam, djazakie Allahoe ghayran uiteraard heb je gelijk lieve zuster – maar dat neemt niet weg dat je je niet mag voorbereiden op de eid. Ik weet bijna 100% zeker dat iedere zuster weet hoe gezegend de laatste 10 dagen zijn (daarom vond ik het niet nodig om dit in het artikel te benoemen). Vooruit plannen is wat mij betreft handig en vooral als je een groot gezin hebt – sommige zaken blijven nu eenmaal een feit, die moeten gedaan worden en horen bij de eid – en alles wat je omwille van je gezin doet behoort ook onder ‘ibadah en daar zul je ook beloning voor ontvangen. Je kunt tevens de voorbereidingen combineren met ‘ibadah en daar is in mijn optiek Allahoe a3lam niets mis mee een kwestie van plannen en je tijd goed verdelen <3

p.s. ik benoem de laatste 10 dagen...maar dat komt omdat er gewoonweg nog 10 dagen over waren tijdens het schrijven van mijn artikel - de tien dagen die ik benoem hebben niets met het spirituele van de laatste 10 dagen te maken.

Reply

Leave a Comment