Home RECEPTEN TAJINE MET KEFTA

TAJINE MET KEFTA

by admin

De traditionele Marokkaanse keuken is erg divers. Vegetarische gerechten, zoet en hartig, stoofpotten en salades. Tajine met kefta, vlees, kip, vis en groenten. Je kunt in de Marokkaanse keuken oneindig variëren. Ondanks dat ieder gerecht anders smaakt, gebruiken we in de Marokkaanse keuken bijna altijd dezelfde basiskruiden zoals gember, komijn en zwarte peper.

Vandaag deel ik graag met jullie een Marokkaans gerecht die bij menig gezinnen altijd wel eens een keer op tafel staat: tajine met kefta oftewel gehaktballetjes in tomatensaus. Je hoeft de tajine met kefta niet per se in een aardewerk tajine maken. Je kunt een diepe pan gebruiken of een koekenpan.

WAT HEB JE NODIG

Om het gehakt te kruiden:

500 gr (runder)gehakt

1 theelepel (2 gram) zwarte peper

1 theelepel (2 gram) gemalen komijn

1/2 theelepel (1 gram) kurkuma

1 theelepel (3 gram) paprikapoeder

1/2 theelepel (1 gram) korianderpoeder

2-3 teentjes fijngehakte knoflook

1 eetlepel fijngehakte koriander

Zout naar smaak

Voor de saus:

1 grote ui (of 2 kleine)

3 tomaten

2 eetlepels olie

2,5 eetlepels olijfolie

3 teentjes fijngehakte knoflook

1 eetlepel fijngehakte koriander

1 eetlepel fijngehakte peterselie

Zout naar smaak

1/2 theelepel zwarte peper

1/2 theelepel gemalen komijn

1/2 theelepel paprikapoeder

100 ml water

BEREIDINGSWIJZE

Snijd de uien en tomaten in blokjes. Bak eerst de uien glazig, voeg de knoflook toe, daarna de tomaten en de kruiden die bij de saus horen. Laat het op een zacht vuurtje rustig sudderen. Dek tevens de pan met een deksel zodat er kookvocht vrij komt.

Meng het gehakt met de kruiden en draai gelijke balletjes. Voeg de balletjes gehakt stuk voor stuk in de pan (als de uien, tomaten en kruiden een sausje vormen). In principe komt er voldoende kookvocht vrij door het gehakt en de tomaten, mocht dit niet gebeuren dan kun je tot maximaal 100 ml water toevoegen (giet altijd het water langs de rand aan de binnenkant van de pan). Laat het ongeveer 15 minuten op een laag vuurtje sudderen. Schep af en toe de balletjes om.

Tajine met kefta

TIPS

  • Je kunt groenten naar wens toevoegen (zoals doperwten of paprika)
  • Je kunt een heet pepertje mee laten garen
  • Je kunt blokjes aardappelen mee laten garen
  • Breek als alles gaar is 2 of 3 eieren boven op het gehakt, laat het dan nog eens +/- 10 minuten met deksel garen
  • Kook de tajine met kefta in een echte aardewerk tajine
  • Serveer het met frietjes en olijven

Volg me op instagram story voor de laatste koopjes, kooktips, nieuwtjes en updates. 

You may also like

Leave a Comment