Home ORGANIZEN KEUKENKASTJES MET SERVIESGOED ORGANIZEN

KEUKENKASTJES MET SERVIESGOED ORGANIZEN

by admin

De keuken is een van de moeilijkste ruimtes in huis om te organizen en “georganized” te houden. Je moet in de keukenkastjes namelijk niet alleen allerlei keukengerei en -apparatuur opbergen maar ook alle servies, kruiden, basisvoorraad boodschappen en schoonmaakproducten. Alles heeft een vaste plek nodig en alle soortgelijke items dienen per soort bij elkaar bewaard te worden.

Hoe groot of klein je keuken ook is, de keukenkastjes reorganiseren blijft hoe dan ook een uitdaging. Maak een goede planning en neem je tijd ervoor. Verdeel het eventueel over enkele dagen zodat het niet overweldigend aanvoelt. Door een goede opberg strategie te bedenken en eventueel te minimaliseren zorg je voor overzichtelijke en opgeruimde keukenkastjes.

MIJN KEUKENKAST VOOR SERVIES

In mijn keuken heb ik de ondiepe keukenkast van de Ikea (Metod). Deze kast is 2 meter hoog en 37 cm diep. Ik bewaar hier o.a. alle serviesgoed en glaswerk. Mijn grote Marokkaanse borden bewaar ik i.v.m. de afmeting in de schuur, die passen niet in deze kast en die heb ik ook niet zo heel vaak nodig. Ik heb bewust voor de 37 cm diepe keukenkast gekozen omdat ik de diepere keukenkasten (standaard maat) niet praktisch vind. De kans is groot dat alles wat achter in een diepe kast terecht komt waarschijnlijk nooit gebruikt zal worden. Ook wil ik de inhoud van de keukenkastjes in een oogopslag kunnen zien. En het allerbelangrijkste: als ik iets wil pakken – ik niet vijf schalen en drie bakblikken opzij hoef te schuiven (of uit de kast moet halen). Ik heb op deze manier het gevoel dat ik alle ruimte in de kasten goed benut, er wordt niets achterin gepropt en wat ook niet onbelangrijk is – mijn gezin kan meteen alles vinden en na gebruik zonder moeite alles weer op zijn plek terugleggen.

servies, keukenkastjes, organizen

AAN DE SLAG

Zet alvast een stevige doos klaar als je van plan bent om het een en ander weg te doen. Zo kun je alles wat je weg wilt doen meteen in de doos stoppen. Leeg de keukenkastjes en maak ze schoon. Je kunt de planken van de keukenkastjes beschermen door een beschermende kunststof of rubberen mat op de planken te leggen. Ik gebruik i.v.m. de afmeting een antislip mat van de Action.

KEUKENKASTJES INDELEN

Bewaar al je glaswerk en servies in een kast die het meest in de buurt van de vaatwasser staat. Zo kun je alles snel en gemakkelijk opbergen. Groepeer alles op functie, collectie en patroon. Wat gebruik je veel, wat weinig en wat gebruik je bijna nooit. De details zijn aan jou, je hoeft er geen “Pinterest waardige” indeling van te maken. Het gaat vooral om een logische en praktische indeling.

Benut iedere ruimte van de keukenkastjes maar zorg ervoor dat ze niet overvol raken. Overvolle kasten raken weer heel snel rommelig en zijn moeilijk te onderhouden. Als je een tekort hebt aan kastruimte kun je datgene wat je nauwelijks gebruikt (maar wel wilt houden) elders bewaren.

keukenkastjes, serviesgoed

MINIMALISME

Minimaliseren is nooit een slecht idee, vooral als je niet genoeg kast of opbergruimte hebt en onnodig veel servies hebt. De samenstelling van jouw huishouden bepaalt hoeveel servies er op dagelijkse basis nodig is. Hoeveel maaltijden wordt er op een dag genuttigd en hoe snel is de boel weer afgewassen. En als je een vaatwasser hebt, hoe vaak draait die. Elke dag of 1 keer in de twee dagen? Heb je vaak bezoek en wat is het maximale aantal eters. Door deze vragen te beantwoorden kun je nagaan hoeveel servies je nodig hebt.

Ik heb om je te motiveren en een indruk te geven een video op YouTube geplaatst

Volg me op mijn instagram story voor de laatste koopjes, nieuwtjes en updates. 

 

You may also like

1 comment

KEUKENKASTJES ORDENEN - Happy Organized Home december 11, 2020 - 6:49 pm

[…] een grote schoonmaakbeurt geven. Gezien velen graag de keukenkastjes willen ordenen deel ik wederom mijn tips om jullie een zetje in jullie rug te […]

Reply

Leave a Comment