Home KIDS BACK TO SCHOOL TIPS 2020

BACK TO SCHOOL TIPS 2020

by admin

De zomervakantie is alweer bijna om – de scholen gaan weer beginnen. Maandag gaan de eerste kinderen naar school. De overgang van vakantie naar school is niet altijd makkelijk. Hoe zorg je ervoor dat de overgang van een lange vakantie en weer terug naar school gaan soepel verloopt? Dit zijn mijn back to school tips!

 • Zorg voor een goed slaapritme. Bouw minstens een week van tevoren een nieuw slaapstructuur op om het ritme van op tijd naar bed gaan weer onder controle te krijgen. Niet alleen kinderen moeten weer in het juiste ritme komen, ook ouders moeten weer voor een goede nachtrust zorgen en een goed slaapritme opbouwen.
 • Ruim de slaapkamers op en zoek een goede manier om alle boeken en schoolspullen een plaats te geven. Creëer samen met je kind een vaste plek om huiswerk te maken.
 • Hang haken of een kapstok aan de muur bij de deur, de kinderen kunnen dan zodra ze thuis zijn hun jas en schooltas ophangen. Wil je liever geen haken aan de muur dan kun je misschien in de gang een mand plaatsen voor de schooltassen.
 • Voor de moeders met dochters: leg een haarborstel, haarspeldjes, elastiekjes en haarbanden in een mandje en geef het een vaste plek.
 • Maak een eigen persoonlijke gezins- memo bord/prikbord/whiteboard, je kunt er alle ins en outs op plaatsen zodat iedereen weet wat er gedurende de week gebeurt.
 • Verken samen alvast de buurt als je kind voor het eerst alleen naar school gaat.
 • Begin het nieuwe schooljaar met een leuke jaarlijkse back to school traditie zoals een speciaal ontbijt op de eerste schooldag, een jaarlijkse foto of een leuke (simpele) verrassing na de eerste schooldag.
 • Vraag het e-mailadres van de leerkracht om het contact met de leerkracht op te bouwen.
 • Je krijgt trek van een lange schooldag, vooral de eerste dagen zullen ze na school erge honger hebben. Zorg voor gezonde snacks die de eetlust voor het avondeten niet wegneemt.
 • Bij een nieuw schooljaar hoort misschien ook een nieuwe hobby of sport. Probeer als je kind er niet zo een zin in heeft toch te stimuleren om iets van een sport te doen.
 • Maak duidelijke afspraken hoe vaak en hoe lang je kind buiten mag spelen, tv kijken en computeren. Maak ook afspraken over het tijdstip van het maken van het huiswerk.
 • Na school is het druk in huis, je bent bezig met het maken van het avondeten, helpen bij het maken van huiswerk etc. Maak ondanks de tijdsdruk toch tijd voor elkaar en luister naar de schoolverhalen van je kind. Je kunt hiervoor 10 minuten nemen door samen op de bank te zitten, maar het kan ook onderweg naar huis in de auto, tijdens het koken, eten, afwassen of vlak voor het slapengaan. Je creëert hierdoor een vertrouwensband met je kind, problemen en vervelende situaties op school kun je op deze manier snel signaleren en aanpakken.
 • Het kan zijn dat je kind geen zin heeft om naar school te gaan. Het is natuurlijk ontzettend spannend waardoor je kindje misschien angstig is, het kan natuurlijk ook omdat het een hele leuke en fijne vakantie was. Hoe dan ook, praat erover met je kind en leg uit waarom school belangrijk is. Neem je kind wel serieus en probeer hem of haar goed te begeleiden.

Volg je me al op instagram? Op mijn instagram story deel ik de laatste koopjes, nieuwtjes en updates. 

You may also like

9 comments

Lindaschrijfthetop augustus 16, 2020 - 4:42 pm

Bij ons gaat dat niet helemaal op, wij gaan de laatste 2 weken van de zomervakantie op vakantie.

Reply
Cynthia augustus 18, 2020 - 11:01 am

Hier zullen mama’s vast wel wat aan hebben. Onze kleine meid gaat aan het eind van het jaar voor het eerst naar school.

Reply
jasmina augustus 18, 2020 - 11:21 am

Ik ben altijd zo onder de indruk hoe gestructureerd alles bij jou thuis gaat….powermommy! Hier duurt het nog 2 jaar voordat mijn kleine meid naar school gaat

Reply
Wanda augustus 18, 2020 - 9:11 pm

Wij hebben geen kinderen, maar ik merk ook aan mezelf dat ik toch wel een bepaalde structuur nodig heb voor ik weer aan het werk ga, dus inderdaad op tijd naar bed en ook weer op een vroeg tijdstip eruit, dat werkt toch het beste.

Reply
rachel augustus 21, 2020 - 8:47 am

hier hebben wij vanaf dat onze meiden klein waren een strakke structuur en planning en die hanteren wij eigenlijk nog al liggen ze dan wel niet meer om 19 uur op bed de rest is nog wel hetzelfde 😉

Reply
Neeltje augustus 22, 2020 - 11:06 am

Een slaapritme is echt onmisbaar… maar dat lukte vrijwel nooit toen ik nog op school zat haha.

Reply
Manon augustus 23, 2020 - 12:18 am

Altijd handig om dat al een beetje in te voeren in de laatste weken van vakantie. Hier niet meer nodig!

Reply
Alan augustus 26, 2020 - 6:05 pm

Leuk artikel weer!
Hier is een artikel met tips voor de eerste schooldag op de brugklas:
https://tipsvoorschool.nl/eerste-schooldag-in-de-brugklas-overleven/

Reply
Sarah september 1, 2020 - 1:12 am

Wat een geweldige tips Farah, hatstikke bedankt! Ik bewonder jouw structuur en wijsheid in opvoeding. TopMama. Allah jesla7 dourriya!

Reply

Leave a Comment