Home ORGANIZEN KEUKENKASTJES ORDENEN

KEUKENKASTJES ORDENEN

by admin

Ik vroeg mijn volgers op Instagram (via mijn verhaal met een vraagsticker) naar hun top drie klusjes op dit moment. Ik heb veel leuke reacties ontvangen op mijn vraagsticker. De meeste willen graag hun keukenkastjes ordenen, op nummer twee staat de kledingkast opruimen en op nummer drie de badkamer een grote schoonmaakbeurt geven. Gezien velen graag de keukenkastjes willen ordenen deel ik wederom mijn tips om jullie een zetje in jullie rug te geven.

Ook ik wil weer mijn keukenkastjes ordenen. Soms plan ik het en soms doe ik het even snel spontaan tussendoor. Ik ben een voorstander van 1 à 2 extra klusjes per dag die samen niet zo veel tijd in beslag nemen. Ik plan dus het liefst dit soort extra klusjes en verdeel de taken over een hele maand. Omdat ik voorheen mijn keukenkastjes opgeruimd en geordend heb, heb ik er nu niet meer zo veel werk aan. Ik heb namelijk alles weggedaan wat ik niet nodig heb en mijn kasten zo praktisch mogelijk ingedeeld. Alles heeft een vaste plek. Ik heb twee keukenkasten die zo nu en dan even weer netjes gemaakt moeten worden: de servieskast en de kast met alle pannen. De overige kasten vergen niet veel tijd en heb ik altijd zo gedaan – dus die hoef ik over het algemeen niet te plannen en doe ik dus zoals ik eerder gezegd heb spontaan tussendoor.

Ik kan je helaas niet adviseren of je alle keukenkastjes in één keer moet aanpakken of over verschillende dagen moet verdelen. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde soort keuken – de een heeft maar 5 keukenkastjes en de ander misschien wel 10. Het is dus aan jou om te bepalen wat haalbaar is op een dag. Kun en wil je de keukenkastjes allemaal in een dag schoonmaken en opnieuw indelen of wil je dit liever verdelen over enkele dagen? Wat je ook kiest – de voorbereidingen en stappen blijven hetzelfde.

AAN DE SLAG

Maak altijd eerst ruimte in de keuken door de afwas te doen (of alles in de vaatwasser te stoppen) en spullen die niet in de keuken thuishoren op te bergen. Maak de kookplaat, aanrechtblad en gootsteen schoon. Zorg ervoor dat er al gekookt is, dan hoef je niet tussen de rommel te koken.

Begin met de kast die het ergst aan toe is. Maak een plan: wil je de kast alleen schoonmaken en opnieuw indelen of wil je ook wat spullen wegdoen? Zet een vuilniszak, schoonmaakspullen en een stevige doos klaar als je van plan bent om het een en ander weg te doen. Zo kun je alles wat je weg wilt doen meteen in de doos stoppen. Leeg de keukenkastjes en maak ze schoon.

De keukenkastjes maak je schoon met een sopje. Je kunt hiervoor een allesreiniger gebruiken maar ook een paar druppels afwasmiddel. Het schoonmaken doe je van boven naar beneden (alle vuil en stof valt naar beneden). Maak de keukenkast weer droog met een schone doek. Je kunt de planken van de keukenkastjes beschermen door er een beschermende mat op te leggen (bij de Action en Ikea te koop).

De basis van het ordenen oftewel “organizen” bestaat altijd uit drie stappen: uitzoeken, bepalen wat je wilt bewaren (en weg wilt doen) en een nieuwe indeling maken (door alles een vaste plek te geven). Je begint dus nadat je de keukenkastjes leeggehaald hebt met het sorteren: wat wil je houden, wat kun je weggeven of verkopen en wat kun je weggooien.

Beoordeel met een kritische blik de inhoud van je keukenkastjes, vooral als je niet genoeg kast of opbergruimte hebt. Groepeer de spullen die bij elkaar horen en maak een nieuwe indeling. Geef alles wat je wilt bewaren een vaste plek, zorg voor een zo praktisch mogelijke indeling. Gebruik eventueel mandjes of andere handige opbergers om de kasten in te delen.

Ik ben naast het plannen van klusjes ook een grote fan van mandjes. Mandjes zorgen voor een nette uitstraling, je hoeft niet lang ergens naar te zoeken en je bent minder tijd kwijt bij het opruimen van een kast. Je hoeft alleen de mandjes te verplaatsen en opnieuw te sorteren i.p.v. een hele plank vol met van alles en nog wat op je aanrecht te legen.

TIJD

Veel dames hadden n.a.v. mijn vraag aangegeven dat ze graag willen beginnen met het opruimen van de keukenkastjes maar weinig of geen tijd hebben. Daarom blijf ik zeggen – probeer het te plannen en probeer je ook echt aan je planning vast te houden (dit kun je doen door je planning realistisch te houden). Tijd komt namelijk niet vanzelf, die zal je moeten maken. Zie het als een investering waar je de vruchten van zult plukken. Als je een goede praktische indeling maakt en alles wegdoet wat je niet nodig hebt dan zal het de keren er op je niet meer veel tijd kosten.

NOG ENKELE TIPS

  • Probeer tussendoor de keukenkastjes bij te houden zodat alles voor een lange periode opgeruimd blijft.
  • Leg aluminiumfolie of oude kranten boven op de keukenkastjes om vetaanslag te voorkomen. Vergeet ze niet zo nu en dan te vervangen.
  • Koop pas na het opruimen en indelen nieuwe mandjes – zo weet je hoeveel mandjes je nodig hebt.
  • Een mandje mag tot het randje vol zitten maar houdt het wel overzichtelijk.
  • Label je mandjes, schrijf met een stift op een wit etiket wat erin zit.
  • Maak een logische en handige indeling van jouw keukenkastjes door zones te creëren. Bewaar de kruiden vlak bij de plek waar je kookt en je servies vlak bij je vaatwasser.
  • Je kunt spullen (servies/speciale pannen of braadsleeën) die je nauwelijks of alleen bij speciale gelegenheden gebruikt in een andere ruime opbergen (in je schuur bijvoorbeeld).

Ik hoop dat ik je heb kunnen motiveren om ook aan de slag te gaan. Je zult als je klaar bent erg blij zijn met het resultaat namelijk overzichtelijke en schone keukenkastjes. Heel veel succes!

Volg je me al op instagram? Op mijn instagram story deel ik de laatste koopjes, nieuwtjes en updates

You may also like

Leave a Comment